Ypatingoji Matje silkė Jūsų lėkštėje

Rudens vėjui įpūtus šiek tiek naujų spalvų į mūsų sezoninį valgiaraštį, skubame dalintis mūsų pasididžiavimu – Matje silke su lengvai marinuotais įvairiaspalviais burokėliais, baravykais, graikiniais riešutais iš močiutės sodo ir mažosiomis bulvytėmis.

Tai kuom gi ši silkės rūšis ypatinga? 

Tai ne šiaip sau paprasta silkė. Ir ruošiama, ir valoma, ir valgoma ji kitaip.

“Matje” silkė išskirtinai aukštos kokybės, stebinanti kitokiu skoniu ir itin švelnia tekstūra. Ši jauna žuvis, kuri dar nė karto nėra neršusi, itin riebi ir skani, sužvejojama pirmaisiais savo gyvenimo metais. Paprastai ją sudaro net apie 23 proc. riebalų, tai puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Vėliau, silkei bręstant, šis riebumas mažėja – mums įprasta silkė, paprastai sugaunama 2-aisiais ar 3-iaisiais savo gyvenimo metais, teturi apie 15 proc. riebalų.

Silkių skonis suformuotas ypatingos technologijos, kurios ištakos siekia 500 metų, dėka. Sugautas jaunos silkės išdorojamos, paliekant kepenis ir kasą, kurie sūdymo eigoje išskiria charakteringam kvapui susiformuoti būtinus fermentus. Vėliau užpilamos jūros vandens sūrumo sūrymu ir sūdomos 5 – 6 dienas ąžuolo statinėse. Po to filė atskiriama nuo kaulų ir tuomet silkės visiškai paruoštos vartojimui.

“Matje” silkės išsiskiria ne tik dėl skonio – yra sukurtas ir savotiškas jos valgymo ritualas. Žuvis imama už uodegos, pavoliojama smulkiai kapotuose svogūnuose, pakeliama aukštyn, virš galvos, ir visa dedama tiesiai į burną.
P.s. nesibaiminkite, jei toks būdas Jums ne prie širdies – pasirūpinsime įrankiais 🙂

Gurmanai vienbalsiai teigia, kad bent kartą gyvenimą paragavus silkių „Matje“, daugiau niekada nepamiršite jų skonio!

 

 

Kitos naujienos

Į viršų